Maak een rondje langs de Elfsteden en ontdek de vele bezienswaardigheden van Fryslân. Of de Elfstedentocht ’s winters geschaatst kan worden is ieder jaar weer afwachten. Maar zeker is dat hij nu te varen is. Van begin tot eind. Dankzij het werk aan de Noordelijke Elfstedenvaarroute kun je sinds de zomer 2013 met een Doerak (doorvaarthoogte van 2.40 m) onder alle bruggen op deze route doorvaren. Een aantrekkelijke route, vol met bezienswaardigheden. Ontdek de Friese steden!
Vanuit de Galamadammen kan je ervoor kiezen om naar Stavoren te varen en vanuit daar de route op te pakken. Een andere optie is direct naar Hindeloopen te varen en op het eind van de route, eind van een week varen, nog op en neer naar Stavoren. De route brengt je door heel Friesland, maar is vooral geschikt voor ervaren schippers. Misschien is het verstandig om de boot dan twee weken te huren, dan kun je onderweg wat langer op mooie plekjes blijven hangen.
Leeuwarden
De hoofdstad van Friesland, dankzij de grachten en grachtenpanden ook wel klein Amsterdam genoemd. De culturele hoofdstad van Europa in 2018. Leeuwarden, Liwwadden, Leewadden, Ljouwert, Luwt, Lintwarde: een mooie stad met prachtig centrum omringd door de Prinsengracht waar je prima kan overnachten.
Sneek
Sneek, of zoals een Fries het zegt: Snits, is een echte waterstad. Centraal gelegen in het merengebied, Is er veel te doen rondom de watersport, maar ook voor cultuur, gezelligheid en leuke eettentjes ben je in Sneek aan het juiste adres.
Sneek staat bekend om de Sneekweek, De Waterpoort én Weduwe Joustra. Aan het Kleinzand staat een bijzonder pand. Daar begon in 1864 Anjenette Joustra met het maken van onder andere Beerenburg met het receptuur en de kruiden van haar overleden man, Hendrik Beerenburg. Ze liet de kruiden trekken in jenever of brandewijn en de drank werd al snel ‘Beerenburg’ genoemd. Destijds werd het gebruikt als medicijn. Nu, meer dan 150 jaar later, maakt haar achter-, achter-, achterkleindochter nog steeds haar Beerenburg met de kruiden van Hendrik Beerenburg.
De Waterpoort in Sneek is misschien wel het meest bekende icoon van de stad. Dit stenen bouwwerk kenmerkt zich door de twee achtkantige torens.De poort diende om de toegang over water naar de stad af te sluiten. Sinds 1613 dient de Waterpoort alleen nog als sierpoort en heeft ze geen militaire verdedigingsfunctie meer. Sterker nog, met de doerak kan je er ongeveer naast liggen zonder te hoeven duiken voor bommen en granaten.
IJlst
IJlst is een kleine stad en heeft ongeveer 3.200 inwoners. De stad was altijd erg bekend om zijn scheepsbouw en handelspositie. Friese doorlopers en prachtig houten speelgoed werd gemaakt bij Nooitgedagt, nu nog te herkennen door de schoorsteen midden in de stad. Een klein maar prachtig plaatsje waar je mooi doorheen maar nóg mooier omheen kunt wandelen.
Sloten
Welkom in de kleinste van de elf steden: Sloten. Vroeger was het stadje van enorm strategisch belang, omdat het zich in een belangrijke waterweg van Sneek naar de Zuiderzee bevond. Tegenwoordig is Sloten vooral erg in trek bij watersporters, dagtoeristen en mensen die in een rustige woonomgeving willen wonen. De binnenstad is heerlijk knus en er zijn veel oude, prachtige woonhuizen te vinden. Een prachtig vestingstadje, zeker de mooite waard om doorheen te wandelen.
Stavoren
Het vrouwtje van Stavoren: “Zomin deze ring nooit uit de zee terugkeert, zomin zal ik tot de bedelstaf vervallen.” Een prachtige sage over verwend gedrag en boetedoening.
Stavoren, dé Ijselmeerstad. Het is namelijk aan maar liefst drie kanten ingesloten door het IJsselmeer. Staveren was vroeger de officiële naam en de stad was de allereerste Nederlandse gemeenschap die stadsrechten verkreeg.
Hindeloopen
De Hindelooper taal is iets waar de sprekers misschien nog wel trotsen op zijn dan de gemiddelde Fries op hun eigen Friese taal, het is een uniek accent. Dit accent behoudt de Middeleeuwse klinkers en heeft daardoor een heel eigen klank. Hindeloopen was vroeger een stad die leefde van wat de natuur bood. Ze leefden van de visserij, de haven en de verkoop van jenever en wol… Een prachtig stadje omringd door het IJsselmeer.
Workum
Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden. Een wandeling door het oude centrum is een attractie op zichzelf. Maar ook de natuur rondom het stadje is zeker de moeite waard. Je kunt prachtige natuurwandelingen en fietstochten maken langs de Friese IJsselmeerkust of door de kleine dorpjes en gehuchtjes in de omgeving.
Bolsward
De oude binnenstad van Bolsward is prachtig om te zien. De grachtjes, het stadhuis en de enorm bekende distilleerderij van Sonnema Beerenburg zitten in de stad. In Bolsward zijn ook ontzettend veel monumenten en historische gebouwen te vinden. Zoals het schitterende voormalige Weeshuis Hid Herohiem en natuurlijk De Broerekerk. Bijna te veel om op te noemen!
Harlingen
Ouwe Seun! Een groet die je in Harlingen op straat vaak zal horen. Harlingers zijn gezellige lawaaimakers waar toeristen zich snel op hun gemak bij voelen. Een wandeling via de Noorder- naar de Zuiderhaven en langs de ‘postboot’ (zoals de Harlingers de veerboot nog steeds noemen) weer terug. Om bij het Noordeke op het terras te eindigen met een biertje en een visje erbij.
Franeker
Tijdens de laatste twee elfstedentochten werd Franeker wereldberoemd door het Elfstedenbruggetje waar de ‘Sterrekiekers’ met hun trommels en trompetten de menigte gek maakten. Wil je nu sterren kijken ga dan naar het wereldberoemde Planetarium, handmatig aangelegd door Eise Eijzinga. Indrukwekkend mooi.
Dokkum
De beroemde stad Dokkum, waar Bonifatius in 754 zijn waterloo vond. In 1298 was deze voormalige handelsstad de vierde plaats die de Friese stadsrechten kreeg. Van de rijke historie is tegenwoordig nog veel terug te zien. Met maar liefst 140 rijksmonumenten staat de historische binnenstad nog altijd trots overeind. Dat zie je terug in de prachtige bolwerken én de oude fabriek waar de echte Beerenburg vandaan komt.